God hälsa, och goda vanor…….. Ger glädje. + Spar Tid och Pengar!

Detta är en sida under upparbetande just nu! Jag är “mixerätare”! Jag äter nästan aldrig varm mat, utan en rejäl mussli på morgonen. Tillverkar “mixersoppa” varannan dag av det jag hittar av frukt och grönt i naturen eller i kylskåpet. Sen lite nötter och frukt på det…. Vet inte så mycket om vanlig tillagad mat!- Så snälla hjälp mig här:

Läkarna varnar ibland för kosttillskott. Här har du en bra artikel från forskningen om “Fem råd för en frisk ålderdom” samt länk till vitaminforskning. Läs här.

Angående vitaminer finns det varningar för för mycket intag av vissa multivitaminer. Detta gäller då framför allt A-vitamin, men som Ni ser är proven tagna med mycket höga doseringar. Sedan bör man också beakta skillnaden mellan naturliga vitaminer och kemiska! Personligen är jag noga med att köpa vitaminer från de naturliga producenterna och kvalitetsmässigt säkraste källorna. Här finns många “lycksökare” och bristfälliga kvaliteter. Jag har ätit många olika, och studerat effekter och kvalitet. Mina “pärlor” och trygg kvalitet finns hos Synergy, LiveSmart360, Flavomax, och Amway! De har bara naturliga råvaror, som är “kroppsnära” med god upptagning. Obs. De billliga kemiskt tillverkade vitaminerna och mineralerna tas inte upp av kroppen på samma sätt, och får därför mindre och dyrare effekt! Dessutom att naturliga råvaror innehåller även mikroämnen som vi ännu inte vetenskapligt upptäckt. Vår vetenskap forskar ju mycket efter vad marknaden efterfrågar! Alltså ekonomisk “profit”! Ekologisk natur är på ett högre kroppsnära plan, och bryr sig inte om profit och de förrädiska marknadskrafterna!

Viktigt veta om mat och sjukdomar: En sur kropp blir sjuk. En basisk kropp är frisk och mindre risk cancer och andra “böldsjukdomar”. Därför ät mycket grönt, och varierat “färgrikt” från ekologiska naturen! Där finns även de viktiga mikronäringsämnen som mikroberna tillverkar åt oss!

Korta råd utan prioritetsordning:

Ät alltid en citron om dagen: Det är ett billigt C-vitamintillskott och den hjälper enligt forskningsrykten till att mota bort Cancer m.m.. Vinäger och bikarbonat är billiga grundbaser i hushållet som alla bör ha till hands för mat, och bikarbonat dessutom till tandborstning i stället för flor tandkrämer, och annan rengöring. Här kommer fler bilagor till Vinäger och bikarbonat inom kort! Här en uppmärksammad artikel om naturhälsa mot cancer m.m. / “hotet” mot moderna dyra “mediciner”! Vittnesmål – fotvårta! Här en informativ artikel om bikarbonat i flera ändamål, bl.a. influensa. Vi har kompendium i dessa otroliga medel. Hör av er för hänvisning!

Gurkmeja är en annan ingrediens till maten som är billig och man inte bör glömma, då den synes hjälpa nervsystemet mot åldringssjukdomar typ demens och Alzheimers sjukdom. En matsked per måltid rekommenderas, och är lätt att planera in då den är ganska smaklös och enkel. Det enda är att den färgar gult… Mer här!

Nötter och russin är ett gott och energigivande tillskott till mellanmål och komplettering vid måltiderna. De innehåller en hel del energi och nyttiga ämnen t.ex.omega-3.

Frukostens müsli-blandning: Blanda gärna själv önskade ingredienser. Blir både billigare och ofta bättre än färdigblandade. Krossade linfrön, pumpakärnor och chiamjöl bör ingå. Själv äter jag Phytolife och äkta äpplesylt på mysslin. Phytolife är bassiskt (Ph 8,5) och med gott energitillskott. Brukar skörda alla äpplen jag hittat i skördetid, och maler bara ned dem samt direkt djupfrysning utan socker och tillsatser. “Enkelt, gott, nyttigt och underbart billigt”. En välbetald dag att fylla frysen. Har man inte egna äpplen, kan man säkert få av grannar eller annonsera efter!

Magnesium är en av kroppens viktiga mineraler, men svårt att få kroppen att ta upp tillräckligt! ProArgi hjälper till med detta enligt forskning.

Järn finns i många grönsaker, samt relativt billigt tillskott för dem som behöver extra!

C-vitamin kan inte lagras i kroppen utan måste tillföras löpande under dagen. Det är inte farligt ta för mycket för då kissar man ut överskottet. Citron och apelsiner är väl vanligaste tillskottet, men Gojibär är extra c-vitaminrika och ett utmärkt kompletterings”godis” Värdefulla mineraler på köpet! Men stora kvallitetsskillnader lär förekomma, låt os hitta bästa odlingsområdena till bästa kvalitet.

TEÈR: Rooibos teet är ett mineral- nyttigt tee. Men även här gäller det hitta goda mineralrika odlingsområden. Gröna och vita teér är bra för hjärta och blodomlopp, sägs minska gäsning i magen m.m

Antioxidanter och flavonoider: De är kroppens försvar mot våra sjukdomar och gifter i kroppen…..Finns främst i bär och frukter! Starka koncentrat av detta i Flavonprodukterna!

Ät ekologiskt från naturen så slipper du den vansinniga besprutningen! Det finns en massa bra juicer: Acai, Aloe Vera. Mistify är en prisvärd produkt med 21 olika, och superoxidanten L-argenin finns i ProArgi9+. Syltkraft “Jampower”: Flavomax säljs i syltform. Tänk dig över fyrtio kilo ekologisk frukt skördade exakt rätt mognadsgrad! Ingen  kan undgår känna effekten av denna!

Mikroorganismerna livsviktiga: Mikroorganismerna kan överleva oss. Men vi kan inte överleva utan mikroorganismerna. Detta är en tickande “hälsobomb” enligt Professor Higa i Japan. Vi skall ha tio ggr mer mikroorganismer är vi har celler i kroppen. Alltså på en kubikdecimeter av oss skall det finnas fler “mikroindivider” än hela jordens befolkning! Detta är en av orsaken att vi får alltmer av allergier och sjukdomar. Vi sprutar i jordbruket, och sanerar bort även de nyttiga mikroorganismerna med vår ofta överdrivna hygien! Då måste de tillsättas igen! Vi saluför Probiform för detta ändamål!

Frukosten är dagens viktigaste mål!

Grunden för oss alla bör vara en allsidig frukost. Magen bör känna igen sig, och det är en enkel frukost att vänja sig vid en allsidig müsliblandning + te eller vad man sen vill komplettera med.

Lunch enkel och snabbt

Mitt på dagen har vi oftast tidspress och därför kan man ha med sig “Mixermat” av grönsaker, frukt och andra nyttigheter. ( På vår -sommar – höst har du massor gratis mat i naturen). I topp ligger maskrosor och nässlor. Nässelsoppa på våren är tradition för många. Mixermat och soppor lätt att ha med sig på flaska om man inte är hemma. Självklart bör också några morötter ingå att tugga på samt knäckebröd, som också passar in vid eventuellt illamående.

Middagen borde inte vara det kraftigaste målet.

De flesta familjer äter det kraftigaste målet på kvällen. Detta är väl inte så välbetänkt, men det är den mest samvarofyllda måltiden för många. Därmed också det mål som man planerar i förväg och tillreder med konstens alla regler…. Dock är ju kött svårsmält, och detta kan möjligen vara ett försvar, om man nu vill äta kött! Matsmältningen kräver energi och detta sker ju då under sömnen!

Men tänk på med åren minskar egna produktionen av enzymer och kväveoxider i kroppen. Obs: Gröna matens enzymer som vi så väl behöver (liksom vitaminer och kanske mineraler) dör vi upphettning med början 42 grader.. Undvik för därför högre värme vid tillagning .

Mat skall i första hand vara kvalitet ( inte kvantitet)! Odla eller köp ekologisk mat- Ju nyttigare mat, desto mer tuggning …och äta sakta. För redan i munnen sugs mycket näring upp, samtidigt som maten blandas med salivens nyttiga – kroppsnära inverkan – för bästa nedbrytning och upptagning! Bra näringsrik mat gör Dig pigg! Mycket näringsfattig mat gör dig fet och slö!

Snälla Ni “blogga” in era nyttiga och goda mattips och kommentarer här nedan!

Här en bra länk om enskilda matämnen för att förbättra synen m.m.

Firmans historiska bakgrund!

Läs om “Tid att Leva”!


Kommentarer

Hälsa och Välmående -Din viktigaste “hobby”! — 5 kommentarer

 1. MINNES-ANTECKNINGAR från Rail Välikangas;
  Kortare minnet kallas arbetsminne, där har man svårare lagra. Raili kom i dag efter kurs i livsteknink, och påminde om att varje gång men låser dörren. Upprepar man därför “nu låste jag dörren”, stängde av spisen etc… Så slipper man springa tillbaka eller leva i osäkerhet!
  För att förbättra minnet allmänt skall man “leka” med minnet, samt sömn och vila viktigt.
  Alltså “näringen” för minnet kan man säga är vila!

  För att komma ihåg namn, var inte rädd att fråga flera gånger. Försök knyta upp namnet med annan person eller händelse..
  Om man glömt någon, kan man börja “bläddra ” i bokstavsordning så kan minnet plötsligt vakna till.

 2. Har hört att ångkokning av grönsaker är mycket nyttigare än koka i vatten. Efterlyser erfarenheter och forskning på detta och även allmänt om temperaturernas inverkan på kvalitet! Tar kroppen upp kokta tomater och morötter bättre än råa??

 3. För den, som inte är “raw-food”fanatiker kan jag tänka mig att mixa i litet kokta korngryn, som kan kokas vid tillfälle och lagras några dagar i kylskåp i en skål med plastfolie eller i en frysask. Korngryn är en svensk produkt som kokas ungefär som ris och kan ersätta det långväga riset i stort sett i alla lägen. Det är billigare än ris och smakar enligt min mening mer och bättre än ris, to.m. bättre än råris.

Kommentera